Strava:

- ryby (pre obsah omega-3 mastných kyselín s priaznivými účinkami na srde, tlak, zrážanie krvi a metabolizmus tukov),
- ovocie a zeleninu (pre obsah antioxidantov a vlákniny
- obilniny (jačmenné klíčky, ovsené vločky pre vysoký obsah rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol)
- nízkokalorické nealkoholické nápoje, čaj, minerálky.
vylúčiť zo stravy nevhodné potraviny
- bravčová masť, palmový a kokosový tuk (pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín s nepriaznivými účinkami na srdcovocievny systém)
- tučné mäso (bravčové, kačica, hus, jaternice, tlačenka, klobásy – pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín)
- plnotučné mliečne výrobky (pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín)
-
vaječné žĺtka, majonézy (pre vysoký obsah cholesterolu)
- nadmerné množstvo soli (pre nepriaznivý účinok na tlak krvi)
- zákusky, torty, sladené nápoje, alkohol v nadmernom množstve.
Pohyb:
- začať postupne (NIE NARAZ) z prechádzkami, zrýchľovať chôdzou a neskôr podľa možnosti (u mladších osôb) pridať mierny beh
- striedať s plávaním, bicyklovaním a cvičením jógy
- najdôležitejšia je PRAVIDELNOSŤ vo vykonávaní pohybu – aspoň 2 – 3krát týždenne, vyhnúť sa treba nárazovému zaťažovaniu organizmu.
Úplne prestať fajčiť