Zdravie ovplyvňujete svojím vlastným životným štýlom dlhodobo v priemere až na 80 percent. Iba zvyšných 20 percent je daných všetkými ostatnými vplyvmi, a to najmä dedičnosťou a zdravotnou starostlivosťou.
Hlavné zásady zdravého životného štýlu:
- pestrá a vyvážená strava
- vhodný výber cvičenia
- vyvarovanie sa fajčenia, užívania škodlivých látok aj nadmerného pitia alkoholu
- kvalitný spánok
- optimizmus a dobrá nálada
- vyhýbanie sa stresu a pravidelný odpočinok
Najdôležitejšie zo všetkého je však správne stranovanie, preto Vám dáme pár tipov a receptov, ktoré umožňujú udržať optimálny zdravotný stav a mať dostatok energie na Vašu prácu a povinnosti.
HLAVNÉ JEDLÁ
Zelená fazuľka so sójovou omáčkou (na 1 porciu)
Prísady (na 4 porcie): 500 g zelených fazuľkových strukov, soľ, 2 najemno pokrájané strúčiky cesnaku, 1/2 ČL najemno nasekaného ďumbiera, 2 PL sójovej omáčky, 1/2 ČL kryštálového cukru.
Postup: Fazuľkové struky očistime a prekrojíme na polovice. Do hrnca dáme vodu, osolíme, a keď zovrie, vložíme fazuľkové struky. Keď voda opäť zovrie, zmiernime oheň varíme domäkka 3 minúty. Do servírovacej misky dáme cesnak, ďumbier, sójovú omáčku a cukor. Všetko miešane, kým sa cukor nerozpustí. Fazuľové struky scedíme, vmiešame do nálevu a podávame.
Tip: Podobne pripravíme mrkvu, fazuľkové klíčky alebo, malé kukuričky.
Rizoto so špenátom a hubami (na 1 porciu)
Podusíme 50 g póru nakrájaného na kolieska a 75 g ryže na rizoto na l ČL oleja dosklovita. Postupne pridávame 250 g zeleninového vývaru.
Nakrájame 60 g šampiňónov na plátky, pridáme spolu s 25 g očisteného špenátu do ryže a spolu podusíme 2 až 3 minúty. Dochutíme soľou a korením, prípadne zjemníme 45 g nízkotučného čerstvého syra.
Cestoviny s paradajkami (na 1 porciu)
Uvaríme v slanej vode 125 g cestovín. Posekáme 1 cibuľu a povaríme s cestovinami 3 minúty. Na olivovom oleji opražíme roztlačený cesnak. 100 g kokteilových paradajok rozpolíme a pridáme k cesnaku. Cestoviny precedíme a primiešame k ostatným surovinám.
Podľa chuti osolíme, okoreníme, ochutíme bylinkami a 3 minúty dusíme. Ozdobíme parmezánom.
Rybacie filé pre diabetikov (na 1 porciu)
2 porcie filé, 1 PL oleja, 2 PL paradajkového pretlaku, 2 PL na jemno nastrúhaného chrenu, 1 cibuľa, 1 dia sterilizovaná uhorka, mleté čierne korenie, soľ
Filé vložte do slabo vymasteného kastróla, potrite zmesou paradajkového pretlaku, chrenu, soli, korenia a 2 PL vody. Poukladajte kolieska uhorky a cibule, pokvapkajte zvyšným olejom, podlejte 2 PL vody a pečte alebo duste pod pokrievkou kým mäso nezmäkne. Podávajte buď teplé s varenými zemiakmi alebo studené s celozrnným pečivom a zeleninovými šalátmi.
ŠALÁTY
Cuketový šalát
Cuketový šalát si pripravíte z jednej menšej cukety, 5 paprík, 5 paradajok, 4 strúčikov cesnaku, 1 cibuľky, mletého čierneho korenia a oregana.
Očistenú cuketu, papriky a paradajky pokrájajte na menšie kocky. Nakrájajte aj cibuľku a osmažte ju na oleji. Pridajte k nej zeleninu, posoľte a duste, kým všetko nebude mäkké. Potom to stačí iba posypať čiernym korením, oreganom a je to.
Šalát z čínskej kapusty
Ak by ste si chceli pripraviť tento šalát, kúpte si menšiu čínsku kapustu, menšiu konzervu kukurice, tri strúčiky cesnaku, olivový olej, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a solené arašidy.
Pretlačené strúčiky cesnaku opražte na oleji, pridajte čínsku kapustu nakrájanú na rezančeky, krátko popražte a potom podlejte trochou vody. Pridajte kukuricu, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a za hrsť arašidov. Všetko spolu krátko poduste a je to hotové.
OVOCIE
Jablká:
Je jedno akého druhu alebo veľkost sú jablká, ktoré budete konzumovať. Dôležité sú totižto ich účinky. Jablká sú vhodné aj pre ľudí s veľmi citlivým žalúdkom, pretože sú ľahko stráviteľné. Jedzte ich však so šupkou - tá obsahuje vlákninu a vďaka tomu podporuje trávenie. Jablká obsahujú navyše pektín, ktorý bráni telu v absorbovaní cukrov, má vysokú sýtiacu schopnosť a redukuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Najlepšie je konzumovať domáce jablká, pokiaľ si vyberiete jablká zo supermarketu, nezabudnite si ich dôkladne umyť.
Ananás:
Ananás obsahuje enzýmy, ktoré majú priaznivý vplyv na činnosť žalúdka a čriev a tiež aktívne bojujú s nahromadeným tukom. Toto tropické ovocie má nízky obsah kalórií ale vysoký obsah draslíka, vďaka ktorému je z tela odvádzaná aj prebytočná tekutina. Môžete ho pestovať aj doma.